EV YAPIMI ŞALGAM SUYU

Şalgam Suyu Ev Yapımı

Şalgam Suyu Ev Yapımı Malzemeleri


  • 1 kg siyah havuç
  • 1 küçük şalgam
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 10 litre su
  • 1 avuç dolusu bulgur unu ya da ince bulgur
  • 1 paket yaş maya
  • acı şalgam suyu için:
  • 5-6 süs biberi ya da acı sos

Şalgam Suyu Ev Yapımı Nasıl Yapılır?

  • Bulgur unu, yoksa ince bulgur, ılık su, şeker ve yaş maya ile yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır
  • Fermentasyon işlemi sonucunda kabaran maya tekrar yoğrulur ve temiz bir tülbent parçasının içine konup ağzı bağlanarak, bidonun dibine yerleştirilir
  • Yemek ayarında tuzlu ılık su hazırlanır
  • Havuçlar ve şalgam iyice kazınıp yıkanır
  • Havuç ince ince (uzunlamasına) dilimlenir
  • Şalgam küçük küçük doğranır
  • Bidonun içine havuç ve şalgam yerleştirilir
  • (Şalgam yoksa, sade siyah havuç ile de şalgam suyu mayalanabilir
  • ) (Bulgur kepeği veya bulgur, yoksa simit (ince köftelik özel bulgur) da kullanılabilir
  • Mayalanan şalgam suyu, serin bir yerde 10-15 gün bekletilir
  • Şalgam suyunun mayalanma süreci, genelde, mevsime ve ortam ısısına göre değişkenlik gösterebilmekte olup; en erken 1 hafta sonra şalgam suyunun tadına ve ekşiliğine bakıp kontrol edilmelidir
  • Şalgam suyu olmuşsa, içindeki tülbent çıkartılır
  • Şalgam suyu süzülerek, siyah havuçlar ile birlikte de servis edilir
  • Şalgam suyu, özellikle Adana kebap ve diğer her çeşit kebapların ve köftelerin yanında, olmaza olmaz eşlik eden içeceklerdendir
  • Acı şalgam arzu ediliyorsa; mayalandığında içine 5-6 tane süs biberi ya da bir miktar acı sos eklenir
  • Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
  • Kef oluşmasını önlemek için, mayalanma süreci tamamlanmış şalgam suyuna 1-2 aspirin atılabilir
  • Ancak bu bile kimyasal bir katkı olduğundan; kullanımdan önce üzerindeki kefi alarak atmak ve ayrıca şalgam suyunu, az miktarlarda yapmak ve de buzdolabında muhafaza edilmesi önerilir

Yorumlar