Ana içeriğe atla
Şalgam Suyu Ev Yapımı Malzemeleri
- 1 kg siyah havuç
- 1 küçük şalgam
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 10 litre su
- 1 avuç dolusu bulgur unu ya da ince bulgur
- 1 paket yaş maya
- acı şalgam suyu için:
- 5-6 süs biberi ya da acı sos
Şalgam Suyu Ev Yapımı Nasıl Yapılır?
- Bulgur unu, yoksa ince bulgur, ılık su, şeker ve yaş maya ile yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır
- Fermentasyon işlemi sonucunda kabaran maya tekrar yoğrulur ve temiz bir tülbent parçasının içine konup ağzı bağlanarak, bidonun dibine yerleştirilir
- Yemek ayarında tuzlu ılık su hazırlanır
- Havuçlar ve şalgam iyice kazınıp yıkanır
- Havuç ince ince (uzunlamasına) dilimlenir
- Şalgam küçük küçük doğranır
- Bidonun içine havuç ve şalgam yerleştirilir
- (Şalgam yoksa, sade siyah havuç ile de şalgam suyu mayalanabilir
- ) (Bulgur kepeği veya bulgur, yoksa simit (ince köftelik özel bulgur) da kullanılabilir
- Mayalanan şalgam suyu, serin bir yerde 10-15 gün bekletilir
- Şalgam suyunun mayalanma süreci, genelde, mevsime ve ortam ısısına göre değişkenlik gösterebilmekte olup; en erken 1 hafta sonra şalgam suyunun tadına ve ekşiliğine bakıp kontrol edilmelidir
- Şalgam suyu olmuşsa, içindeki tülbent çıkartılır
- Şalgam suyu süzülerek, siyah havuçlar ile birlikte de servis edilir
- Şalgam suyu, özellikle Adana kebap ve diğer her çeşit kebapların ve köftelerin yanında, olmaza olmaz eşlik eden içeceklerdendir
- Acı şalgam arzu ediliyorsa; mayalandığında içine 5-6 tane süs biberi ya da bir miktar acı sos eklenir
- Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
- Kef oluşmasını önlemek için, mayalanma süreci tamamlanmış şalgam suyuna 1-2 aspirin atılabilir
- Ancak bu bile kimyasal bir katkı olduğundan; kullanımdan önce üzerindeki kefi alarak atmak ve ayrıca şalgam suyunu, az miktarlarda yapmak ve de buzdolabında muhafaza edilmesi önerilir
Yorumlar
Yorum Gönder