Malzemeler:
- Yarım paket yaş maya
- Yarım su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı margarin
- 1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı süt
- 3 su bardağı un
- Yarım çay kaşığı tuz
Ekstra Malzemeler
İç harcı için:
- 250 gram az yağlı kıyma
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı margarin
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet orta boy yeşil biber
- Yarım demet maydanoz
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı:
- Oda sıcaklığında bekletilen yaş maya, ılık su ile karıştırıldıktan sonra mayanın kullanılabilmesi için 5 dakika bekletilir.
- Elenen un geniş bir kaba alınır. Orta kısmı havuz gibi açılır. Oda ısısında bekletilen ya da eritilen margarin, yumurta, ayçiçek yağı, süt ve maya karışımı eklenir.
- Maya karışımına karışmayacak şekilde unun kenarlarına tuz serpiştirilir. Un yavaşça ortaya alınarak hamur toparlanana dek yoğrulur.
- Homojen bir kıvam alan hamurun, üstü streç filmle kaplandıktan sonra oda ısısında 1 saat dinlendirilir.
- Poğaçaların harcı için; kuru soğan ufak parçalar şeklinde doğranır. Ortadan ikiye kesilerek çekirdekleri çıkarılan yeşil biberler yarım ay biçiminde doğranır. Maydanoz ince kıyılır.
- Margarin bir tavada kızdırılır. Soğanlar eklenerek 1-2 dakika sotelenir.
- Kıymayı eklemesi ve soğanlarla beraber suyu çekilene kadar kavrulması sağlanır.
- Doğranan biberler katılarak pişirilir. Domates salçası, karabiber ve tuz ile lezzetlenir.
- Maydanoz katarak hazırlanan iç harç ocaktan alınır.
- Büyüklüğünün iki katına gelen hamurdan yumurta biçiminde parçalar alınarak yağa batırılan el ile avuç içinde açılır.
- Orta bölümlerine harç eklenip "D" şeklinde kapatılır.
- Üstlerine bir fırça ile, yumurta sarısı sürülür. Önceden 170 derecede ısıtılan fırında, üzerleri kızarana dek 30 dakika pişirilir.
- Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder