PAZI SARMASI TARİFİ




MERHABA ARKADAŞLAR BUGÜN SİZLERLE PAZİ SARMASI TARİFİ PAYLAŞACAĞIM UMARIM BEĞENİRSİNİZ SAĞLICAKLA KALIN :)

PAZİ NEDİR?
Diğer İsimleri : Yabancı ıspanak, Yabanpancarı, Beta Vulgaris, Cilla


Botanik Bilgi : Ispanakgiller familyasından olup iri ve çok yapraklı bir bitkidir. Kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir.

Yetiştirildiği Yerler : Kırlarda, bağ ve bahçelerde yetişir.
Toplanması - Saklanması : Yapraklarında bol miktarda A ve C vitamini vardır.
Bilinen Bileşimi : Yapraklarında bol miktarda A ve C vitamini vardır.
Faydaları :
Öksürüğe faydalıdır.
Lapası basur memelerine iyi gelir.
Yaprakları salata gibi yenirse iştahı açar, yemeyi hazmettirir, böbrek-mesane-dalak ağrılarını giderir.
Gül yağı ile karıştırılıp başa konulduğunda ağrıyı geçirir.

 MALZEMELER
  • 1.5 ( 3/2 ) Yemek kaşığı Domates Salçası
  • 1 Tatlı kaşığı Karabiber
  • 150 Gr Kıyma
  • 1 Tatlı kaşığı Kuru Nane
  • 1 Adet Kuru Soğan
  • 1.5 ( 3/2 ) Yemek kaşığı Nar Ekşisi
  • 1 Demet Pazı
  • 2 Su bardağı Pirinç
  • 4 Diş Sarımsak
  • 1.5 ( 3/2 ) Yemek kaşığı Tuz

 HAZIRLANIŞI 
Pazılar soğuk suda yıkanır ve saplarından ayırarak yapraklarını önceden çelik bir tencerede kaynatılmış olan suya batırılıp çıkarılarak haşlanır ve soğuk sudan geçirilir. 1 demet pazıdan yapılması planlanan sarma dolması harcı için; 150 gr dana kıymasına 1 soğan küp küp doğranır. 4 diş sarımsak kıymaya doğranarak eklenir. 2 bardak pirinç de harca eklenerek 1,5 kaşık salça, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1-1,5 yemek kaşığı nar ve 1,5 çay kaşığı tuz eklenir. Harcımıza göz kararı sıvı yağ eklenerek yoğrulur. Pazıları damarların yoğun olduğu yaprak iç kısma gelerek iç harcını koyar ve sararız. Tencereye dizildikten sonra dolmaların üzerini 1santim geçecek kadar kaynar su, 1 tatlı kaşığı tuz ve üzerine konarak yüksek ocak ateşinde pişmeye bırakırız. Yemeğimiz kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra kısık ateşe alınması gerekmektedir. Suyunu çekip tencerenin dibinde 1santim su olması yeterlidir. Pazılar yeşil çiğ görüntüsünü kaybettikten sonra üzerinde sıvı yağ gezdirilir ki, sarma dolması parlayabilsin ve yemeğin altı kapatılır. Yemeğin ocak ateşinde pişme süresi ortalama 35-40 dakikadır.

 YORUMLARINIZI BEKLİYORUZ AFİYET BAL ŞEKER OLSUN......

Yorumlar